Kardamonas šiluma ir Kalėdiniu laikotarpiu kvepiantis prieskonis. Jo kvapas užburia, sušildo ne tik kūną, bet ir mintis bei protą. Ne veltui, kardamonas yra vienas brangiausių prieskonių pasaulyje. Tačiau ar įmanomas kardamono auginimas Lietuvoje? Atsakymas iš dalies teigiamas: kardamono augalą galima auginti. Tačiau, žinoma, tik namuose, viduje. Lauko sąlygomis kardamonas Lietuvoje neaugs.
O nuo ko pradėti ir koks kardamono auginimas vazone, pasakojame toliau.
Kardamonas: išvaizda ir paplitimas
Kardamonas (Elettaria) priklauso imbierinių šeimos augalų genčiai. Šioje gentyje tik vienas augalas – tikrasis kardamonas (Elettaria cardamomum). Jo tėvynė – Pietų Indija bei Šri Lanka. Tačiau dabar auginamas ir Tanzanijoje, Salvadore, Vietname, Gvatemaloje, Laose, Kambodžoje bei Papua – Naujojoje Gvinėjoje. Vis dėlto Indija išlieka pagrindine šalimi kardamono eksporte.
Kardamonas – daugiametis žolinis augalas, užaugantis iki 3–4 metrų aukščio. Šakniastiebiai šliaužiantys. Lapai lancetiški arba kiaušiniški, išsidėstę dviem eilėmis tariamojo stiebo šonuose. Žiedai netaisyklingi, balti arba rausvi, susitelkę į šluotelės pavidalo žiedynus, išaugančius antžeminio ūglio apačioje.
Žydėti ir derėti kardamonas pradeda tik trečiaisiais metais po pasodinimo į nuolatinę vietą ir dera po to dar 6 metus. Jo vaisius – rutuliška arba kiaušiniška, trijų lizdų dėžutė, kurioje yra 15–20 sėklų. Būtent sėklos ir yra garsusis bei kvapusis kardamono prieskonis.
Kardamonas naudojamas ne tik kaip prieskonis indų patiekalams, tačiau iš jo ruošiama arbata, Arabų šalyse jo dedama į kavą. Taip pat kardamono eterinis aliejus naudojamas medicinoje, parfumerijoje, maisto bei tabako pramonėje.
Europoje kardamono prieskonius labiausiai mėgsta naudoti Skandinavijos šalių gyventojai. Čia jie buvo atvežti dar Vikingų laikais ir išlieka populiari įvairių konditerinių kepinių sudedamoji dalis.
Kardamono auginimas: nuo ko pradėti?
Norint užsiauginti kardamono, pirmiausiai, reikės rasti jo sėklų arba šaknų atžalų. Tačiau atkreipiame dėmesį, kad kaip prieskonis parduodamos kardamono sėklos nei pilnos sėklų dėžutės sėjai netinka. Jos nuskinamos dar nesunokę, kol sėklos nesubrendę. Kadangi vos sėklos sunoksta, dėžutė sprogsta ir brangusis prieskonis pabyra ant žemės.
Taigi reikia rasti subrendusių, sunokusių sėklų. Lengviausias būdas jų ieškoti elektroninėse užsienio šalių parduotuvėse. Taip pat galbūt pažįstate kažką, kas jau augina kardamoną, tad galite iš jo įsigyti atžalų.
Kardamono auginimas: vazono ir žemės parinkimas
Kai svarbiausią dalyką – sėklas – jau įsigijome, reikia pasirūpinti, kur jas sėti. Kadangi jau minėta, kad kardamonas gali būti auginamas tik vazone patalpų viduje, reikia pasirūpinti pakankamo dydžio vazonu. Jis turėtų būti bent 30 cm gylio ir 15 cm skersmens pločio. Vėliau, augalui augant, jam reikės vis didesnės talpos vazono.
Kardamonui augti reikalinga lengva, gerai drenuojanti, priesmėlio žemė. Gana neblogai auga ir įprastoje nurūgštintoje durpėje. Tačiau būtų geriau ją dar pamaišyti su smėliu. Labai svarbu, kad dirvožemis būtų laidus vandeniui.
Kardamono sėja
Kardamono sėklos linkę dygti labai ilgai. Dygimas gali užtrukti net 30–45 dienas. Prieš sėjant, sėklas rekomenduojama „pažadinti“, sužadinti jų gyvybines funkcijas.
Visų pirma, reikia pašalinti lukštą ir sėklas gerai perplauti, kad nebeliktų gleivių. Po to rekomenduojama jas beicuoti medžio pelenuose. Tada palikti parai nudžiūti ir tik tuomet sėti.
Sėjama į drėgną žemę, maždaug 3 mm gylyje. Jeigu sėjamos kelios sėklos, tarp jų reikia palikti maždaug 2,5 cm atstumą.
Pasėjus kardamono sėklos palaistomos ir uždengiama plėvele, nes joms tinkamiausia dygimo temperatūra yra +21–25 °C šilumos. Reguliariai atidengiama, išvėdinamas kondensatas ir palaistoma pagal poreikį. Žemė turėtų būti nuolat drėgna, tačiau neužmirkusi.
Sėkloms sudygus, plėvelė nudengiama.
Tolesnė kardamono priežiūra
Persodinimas. Jeigu buvo pasėtos kelios sėklos, daigelius persodinti į atskirus vazonus galima maždaug po 90 dienų nuo sudygimo. Vėliau kardamonas turėtų būti persodinamas kas metus ar du arba tada, kai vazonas tampa per mažas šaknims.
Laistymas. Kadangi tai subtropinių miškų augalas, jam reikalinga ne tik daug šilumos, tačiau ir drėgmės. Laistoma maždaug 2–3 kartus per savaitę. Gausiai. Tačiau reikia žiūrėti, kad padėkliuke nesikauptų vanduo, taip pat kad neužmirktų šaknys. Vandens perteklių reikia nupilti.
Šviesa. Kardamonui augti netinkama saulėta, nuolat tiesioginių saulės spindulių pasiekiama vieta. Saulės spinduliai gali nudeginti lapus. Geriau jį auginti pavėsyje arba daliniame pavėsyje. Tačiau per dieną jam reikėtų užtikrinti apie 6–8 valandas natūralios arba jai prilygstančios šviesos.
Tręšimas. Nuo kovo iki rugsėjo rekomenduojama reguliariai tręšti lapiniams augalams skirtomis trąšomis.
Priežiūra žiemą. Kardamonas, auginamas kambaryje, gana gerai ištveria lietuvišką žiemą ir netgi šildymo nusausintą orą. Vis dėlto, jeigu pastebėjote, jog augalo lapai ima ruduoti, greičiausiai jam oras per sausas. Tad rekomenduojama reguliariai nupurkšti lapus.
Kardamono auginimas: ar sulauksime vaisių?
Mažai tikėtina, kad auginamas namuose kardamonas žydės ir tuo labiau užmegs vaisių. Vis dėlto kai kuriems pavyksta sulaukti net kavamedžio vaisių, tad vilties visada yra.
Natūraliai augantis kardamonas derėti pradeda ne anksčiau nei trečiaisiais augimo metais. Tačiau jeigu jums pasiseks ir jūsų auginamas kardamonas ims derėti, tam gali prireikti kur kas ilgesnio laiko tarpo.
Kaip dauginti kardamoną?
Pradžioje kardamono auginimas gali kelti šiokių tokių iššūkių, nes augalui reikia laiko prisitaikyti prie mūsų klimato. Paprastai jie ilgai dygsta, lėtai auga. Tačiau vėliau, aklimatizavęsi, ima augti sparčiau ir netrukus pradinis vazonas jiems tampa per ankštas.
Kai kardamonas išauga savo pirmuosius namus, jį reikia persodinti arba galima atidalinti šakniastiebius ir pasisodinti keletą naujų augalų.
Kur naudojamas kardamonas?
Kardamono lapai patrynus skleidžia silpną, į imbierą panašų kvapą. Net jei nesulauksite kardamono sėklų, jo lapus galima naudoti gardinant troškinius, sriubas, marinatus. Švieži lapai idealiai tinka alkoholiniams gėrimams aromatizuoti. Ypač puikiai kardamonas papildo brendžio aromatą.
Be abejo, kardamonas labai populiarus prieskonis indų virtuvėje. Čia juo gardinama žuvys, jų patiekalai, mėsos troškiniai ir pan. Rusijoje juo gardinamos košės, arabų šalyse – kava, o Kinijoje – arbata. Europos virtuvėje kardamonas dažniausiai naudojamas konditerinių kepinių gamyboje. Jo beriama į sklindžius, sausainius, meduolius, bandeles ar pyragus.
Kardamono auginimas gali tapti įdomia ir malonia patirtimi net tuo atveju, jeigu nesulauksite jo sėklų. Jis puikiai puošia namų interjerą, nėra labai reiklus auginimo sąlygomis ir gali tapti jūsų namų puošmena bei unikaliu augalu.
Šaltiniai:
- https://www.wikihow.com/Grow-Cardamom
- http://thefarmersgarden.com/blog/How-to-Grow-Cardamom-in-a-Container.php
- https://www.bhg.com/how-to-plant-and-grow-a-cardamom-plant-6891372
- https://www.vle.lt/straipsnis/kardamonas/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.