Burnočiai – kadaise buvę labai populiarūs, pamažu užmiršti ir iškeliavę į mitybai skirtų augalų paraštę, pamažu vėl bando „atsikovoti“ prarastą populiarumą. Šie augalai – tikrų tikriausia dovana mūsų organizmui. Savo maistine verte neturintys lygių. Taigi galbūt burnočių košė nusipelnė dėmesio ir būti įtraukta į pusryčių meniu bent kartą per savaitę? O kaip ją paruošti bei skanius ir lengvus receptus rasite skaitydami toliau.
Kas tie burnočiai?
Burnotis pasaulyje žinomas amaranto pavadinimu. Amaranth graikų kalboje reiškia „niekada nevystantis“. Tai galima sieti tiek su tuo, kad jis nereiklus ir nekaprizingas augalas, lengvai išauginamas beveik bet kokioje dirvoje, tiek su tuo, kad, buvo tikima, jog burnočiai saugo nuo blogos lemties ir suteikia nemirtingumą.
Burnočiai priklauso burnotinių šeimai. Tai daugiametės arba vienmetės žolės. Jų istorija siekia daugiau nei 8000 metų. Gimtinė – Centrinė Amerika bei Meksika. Kadaise tai buvo pagrindinis senųjų civilizacijų maistas dėl neįtikėtinos burnočių maistinės vertės. Dar ir šiandien tose šalyse jų užauginama daugiausiai.
Dauguma burnočio rūšių yra piktžolės. Lietuvoje auginamos dvi rūšys, o dar 5 yra adventyvinės. Didžiausių problemų kelia ne tiek pats burnočių auginimas, kiek sėklų apdirbimas ir vėlyvas subrendimas. Dažnai dėl šaltų orų sėklos Lietuvoje nespėja subręsti ir ūkiai patiria didelius nuostolius. Sėkloms išvalyti turi būti naudojami specialūs įrenginiai, nes šios labai smulkios. Be to, burnočių neįmanoma apsaugoti nuo piktžolių: nupurškus jas, žūva ir pats augalas.
Burnočiai – kaip maistas
Maistui paprastai naudojamos burnočių sėklos bei lapai ir jauni stiebai. Šaknys naudojamos rečiau kaip šakninė daržovė.
Burnočių sėklos yra malonaus, lengvo riešutų skonio. Jos dažniausiai naudojamos košei virti, dedamos į troškinius. Taip pat iš jų malami miltai, kurie naudojami makaronų ir įvairių kepinių gamyboje.
Lapai bei jauni stiebai naudojami tiek žali, tiek termiškai apdoroti: troškinti, virti, šaldyti, džiovinti. Jie puikiai pakeičia burokėlius šaltibarščiuose ir barščiuose. O štai žiedų ir jaunų lapelių arbata netgi gali atstoti rytinės kavos puodelį.
Burnočiai – kaip vaistas
Ne veltui senovėje burnočiai laikyti nemirtingumo simboliu. Jame gausu tiek įvairių maistinių bei gydomųjų medžiagų, kad jis iš tiesų gali prailginti gyvenimą. Na, bent jau sulėtinti senėjimo procesus tai tikrai. Lizino rūgšties, kuri organizme verčiama kolagenu, burnočiuose net du kartus daugiau nei kviečiuose ir tris kartus daugiau nei kukurūzuose ar sorose.
Tai labai lengvai pasisavinamas maistas, savo unikalia sudėtimi prilygstantis netgi motinos pienui. Be to, burnočiai:
- Gali padėti išvengti tokių ligų kaip vėžys, podagra, artritas, osteoartritas.
- Tai ląstelių bei audinių statybinė medžiaga. Burnočiuose yra be galo didelis baltymų kiekis. Jie puikiai gali pakeisti mėsą. Iš grūdinių kultūrų būtent burnotis turi daugiausiai baltymų.
- Gali padėti išvengti osteoporozės, nes juose yra labai daug kalcio.
- Pasižymi maistinių skaidulų gausa, o tai užtikrina gerą virškinimo sistemos darbą bei ilgam laikui suteikia sotumo jausmą.
- Puikus maistas nėštumo metu, nes sudėtyje turi daug Folio rūgšties.
- Tai puikus mangano šaltinis. Manganas sureguliuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl burnočiai tinka ir diabetu sergantiems žmonėms.
Kaip verdama burnočių košė?
Negana to, kad burnočiai yra vieni maistingiausių maisto produktų, juos parošti tikrai lengva ir, svarbiausia, neužima daug laiko. Tačiau ruošti burnočių košę geriausiai pradėti iš vakaro. Tuomet ryte užtruksite iki 10 minučių ir galėsite pusryčiauti.
Atminkite, kad iš vienos stiklinės burnočio sėklų gausime maždaug tris stiklines išvirusių kruopų. Taigi protingai pasirinkime ruošiamą kiekį.
Burnočių košės paruošimas:
- Vakare užmerkiame burnočių sėklas. Reikiamą kiekį suberiame į puodą ir užpilame verdančiu vandeniu. Santykis 1:2 (viena stiklinė sėklų ir dvi stiklinės vandens).
- Ryte išrenkame visus nešvarumus, užsilikusias piktžolių sėklas ir perskalaujame. Patogiausiai tai daryti sietelio dugną išklojus 2–3 marlės sluoksniais.
- Sėklas suberiame atgal į puodą ir užpilame stikline vandens ar pieno. Verdame apie 5–10 min, kol sėklos sugers visą skystį.
- Paskaniname tuo, ką mėgstame ir viskas – vieni sveikiausių pusryčių jau ant jūsų stalo!
Burnočių košė su karamelizuotais bananais
Tai puikus pusryčių pasirinkimas: sveika, skanu, sotu. Šią burnočių košę paruošite tikrai greitai, o skonis maloniai nustebins. Beje, vietoje bananų galite naudoti obuolius.
Ingredientai 4 porcijoms:
- po 1 puodelį burnočių sėklų, vandens ir jūsų pasirinkto pieno
- 3 sunokę bananai
- 4 v. š. sviesto
- 2,5 v. š. rudojo cukraus
- žiupsnelis druskos
- ¼ smulkintų pekano ar kitų mėgstamų riešutų
- cinamono pabarstyti ant viršaus
- šlakelis grietinėlės
Paruošimas:
- Burnočių sėklas pamerkite iš vakaro ir išvirkite kaip aprašyta aukščiau.
- Kol košė verda, keptuvėje ant nedidelės ugnies ištirpdykite sviestą. Bananą supjaustykite 0,5 cm storio griežinėliais ir sudėkite į keptuvę.
- Kepkite apie 1–2 min. Suberkite cukrų ir druską. Pakepkite dar apie 2 min, kol cukrus karamelizuos bananus. Jie turėtų išlikti gana tvirti.
- Išvirusią košę dėkite į dubenėlius, šalia dėkite banano, pabarstykite cinamonu ir riešutais, užpilkite grietinėlės.
Burnočių košė su kardamonu
Kiek egzotiško, ryškesnio skonio bei aromato. Puikus pasirinkimas sotiems ir energijos suteikiantiems pusryčiams.
Ingredientai 4 porcijoms:
- 1 puodelis burnočių sėklų
- 2 puodeliai migdolų arba kokosų pieno
- 2 v. š. cukranendrių cukraus
- ½ vanilės ankšties (be sėklų)
- 0,5 a. š. malto kardamono arba 3–4 ankštys
- po žiupsnelį druskos, cinamono, malto muskato riešuto
- šviežių braškių, šilauogių ar kitų uogų
- sezamo / aguonų / moliūgo sėklų
Paruošimas:
- Burnočių sėklas išmirkykite per naktį. Ryte perplaukite ir supilkite į puodą su migdolų ar kokosų pienu bei kitais ingredientais (išskyrus uogas ir sėklas).
- Virkite ant nedidelės ugnies apie 8–10 min. Išjunkite ir palaukite, kol košė sutirštės, sugers visą pieną.
- Vanilės bei kardamono ankštis išimkite.
- Į dubenėlius sudėkite košę, pabarstykite sėklomis bei uždėkite uogų.
Greita pusrytinė burnočių košė
Visiškai paprastai ir labai greitai paruošiama košė. Idealus pasirinkimas pusryčiams, kai skubame, tačiau vis tiek norime sveiko ir maistingo patiekalo. Be cukraus, be sviesto – tiks net svorį metantiems.
Ingredientai 4 porcijoms:
- 1 puodelis burnočių sėklų
- 5 susmulkintos datulės be kauliukų (arba džiovinti abrikosai, slyvos)
- 1,5 puodelis vandens
- 1 puodelis pieno
- cinamono lazdelė
- žiupsnelis druskos
- šviežių uogų arba vaisių
- medaus arba klevų sirupo
Paruošimas:
- Burnočių sėklas iš vakaro užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite per naktį.
- Ryte supilkite į puodą, užpilkite pienu, įberkite druskos, sudėkite cinamono lazdelę ir datules.
- Pavirkite ant nedidelės ugnies 8–10 min. Išjunkite ir palikite išbrinkti.
- Iš puodo išimkite cinamono lazdelę.
- Paruoštą košę sudėkite į dubenėlius, užberkite šviežių uogų ir pagardinkite medumi arba klevų sirupu.
Burnočių košė – viena vertingiausių ir maistingiausių košių. Lengvai, greitai paruošiama gali tapti puikiu jūsų pusryčių patiekalu.
Šaltiniai:
- https://www.vle.lt/straipsnis/burnotis/
- https://www.healthline.com/nutrition/amaranth-health-benefits
- https://www.bbcgoodfood.com/glossary/amaranth-glossary
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/amaranth
- https://naturallyella.com/banana-pecan-amaranth-porridge/
- https://www.foodandwine.com/recipes/strawberry-amaranth-porridge-cardamom
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.