Skip to content

Liežuvio salotos – ypatingi receptai delikatesų mėgėjams, nuo kurių liežuvį prarysite

  • by
Liežuvio salotos – ypatingi receptai delikatesų mėgėjams, nuo kurių liežuvį prarysite
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Liežuvio salotos – ne visų ausiai maloniai skambantis patiekalo pavadinimas, tačiau tai yra daugumos švenčių stalo valgis. Tikėtina, kad itin maistinga ir riebi jaučio ar kiaulės liežuvio mėsa dažniausiai atlieka užkandžio „vaidmenį“, kurį patiekiame supjaustytų riekelių forma šalia duonytės. Bet nustebsite atradę delikatesu tapusius liežuvio salotų receptus, kurie tikrai paįvairins šventinį meniu. Tiesą sakant, o kam laukti išskirtinės progos? Paprastai pasiruoškite salotas ir įprastą dieną, juk pastangų daug ir nereikia. O mes pasiūlysime porą idėjų, kaip galite salotas praturtinti liežuvio mėsa.  

Liežuvio salotos – ar jos naudingos? 

Liežuvio salotų ar kai kurių užkandžių pagrindinį akcentą sudaro švelnaus skonio ir minkštos tekstūros jautienos ar kiaulienos liežuvis. Iš jo pagamintos salotos garsėja unikaliu skoniu, kurį suteikia liežuvio mėsa, todėl patiekalas yra riebesnis, aromatingesnis ir turtingesnis maistingųjų medžiagų.

Dėl sočios sudėties, kurioje yra 19 g baltymų ir 22 g riebalų (100 g jautienos liežuvio porcijoje), kasdien vartoti gal ir būtų per sunku. Bet kartas nuo karto į mitybą šį valgį tikrai reikėtų įtraukti bent jau dėl vitaminų ir mineralų gausos. Jaučio liežuvis turtingas B grupės vitaminų, tokių kaip B6 ir B12 (jo kiekis sudaro net 44 % dienos normos!), ir mineralų – cinko, riboflavino, fosforo, niacino, geležies, vario. Nors tai nėra itin populiarus patiekalas, tačiau jautienos liežuvis jau šimtmečius mėgstamas ne tik Rytų Europoje (įskaitant ir Lietuvą), bet ir Lotynų Amerikoje.  

Aštrios salotos su liežuviu, obuoliais ir agurkais 

Aštrios salotos su liežuviu, obuoliais ir agurkais 

Šioms salotoms paruošti įsitikinkite, kad turite tokių ingredientų: 

  • 250 g virto jautienos liežuvio 
  • 2 agurkai
  • 1 obuolys
  • 0,5 ankšties aitriosios paprikos 
  • 2 šaukštai sojų padažo  
  • 2 šaukštai augalinio aliejus 
  • 1 žalioji citrina 
  • Saujelė granatų sėklų 
  • Sauja smulkintų graikiškų riešutų  
  • Žiupsnelis čili pipirų prieskonių 

Gaminimas: 

  1. Priklauso nuo to, kokio salotų varianto norite (gražesnio, patrauklesnio, ar paprasčiausiai greitesnio, skirto valgyti kasdien), skirtingai pjaustykite ingredientus. Paprastam variantui užteks obuolį ir agurkus supjaustyti nedideliais šiaudeliais, aitriąją papriką – griežinėliais. O jeigu norite gražios išvaizdos, nepatingėkite išilgai agurkų išpjauti juostas, o obuolius supjaustyti plonomis skiltelėmis. 
  2. Liežuvį supjaustykite juostelėmis. 
  3. Iš prieskonių, aliejaus, žaliosios citrinos ir sojos pasiruoškite salotų padažo. Juo užpilkite salotas. 
  4. Papuoškite granatų sėklomis, saujele riešutų, vienu kitu salotos lapeliu. 

Tradicinės liežuvio salotos su majonezu  

Iš liežuvio paruošta mišrainė su majonezu, kurią papildo virtos bulvės ir marinuoti agurkėliai, tikrai labiau primena tradicinį lietuvišką šventinio stalo patiekalą. Liežuvio salotos su žirneliais ir baltosios mišrainės fanams šis patiekalas bus artimesnis, jeigu į receptą įterpsite konservuotų žirnelių. Mišrainei pagaminti jums prireiks: 

Tradicinės liežuvio salotos su majonezu
  • 400–500 g virto jautienos liežuvio 
  • 2 virtų bulvių su lupenomis 
  • 2 marinuotų agurkų 
  • ryšulėlio krapų
  • svogūnų
  • 2–3 šaukštų majonezo 
  • 1 šaukštelio Dižono garstyčių 
  • maltų juodųjų pipirų 

Gaminimas: 

  1. Paruoštą virtą liežuvį nuvalykite ir supjaustykite juostelėmis. 
  2. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir kelias minutes pakepinkite įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu augalinio aliejaus. Kaitrą sumažinkite iki minimalios ir uždengę troškinkite dar 15 minučių. 
  3. Išvirtas bulves atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. 
  4. Marinuotus agurkus supjaustykite juostelėmis. 
  5. Krapus nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite. 
  6. Švelniai sumaišykite visus paruoštus ingredientus. 
  7. Salotas pagardinkite majonezu ir garstyčiomis. Norint lengvesnio ir kiek sveikesnio varianto, majonezą galima maišyti ar visiškai pakeisti graikišku jogurtu. 
  8. Paruoštas salotas pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, galite netgi užtarkuoti sūrio. Papuoškite bet kokiomis jums patinkančiomis žolelėmis. Nepabūkite papuošti kiek neįprastais lapais, pavyzdžiui, kiaulpienės, ridikų, garšvos ar kitais laukiniais augalais, ką šiuo metu gali duoti gamta.  

Šaltiniai 

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *