Skip to content

Tvarumas virtuvėje – kaip panaudoti daržovių ir vaisių atliekas? Ką iš jų galima naudingo ir skanaus pasigaminti?

Tvarumas virtuvėje
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Ar gaminat patiekalus lieka daržovių ir vaisių žievelių, stiebų, viršūnėlių bei kitų atliekų ir jas išmetate? Tikrai vertėtų jas pasilikti. Kyla klausimas kodėl? Atsakymas paprastas – tvarumas. Taip sumažinsite maisto švaistymą, sutaupysite pinigų bei turėsite maistingų augalų ar produktų savo namuose bet kuriuo sezono metu. Tad šiame straipsnyje pasidalinsime kaip ir kur panaudoti daržovių ir vaisių likučius bei pateiksime keletą receptų.

Kokios daržovės tinka auginimui?

Daugelio parduotuvėje pirktų daržovių likučiai puikiai tiks auginimui namuose.

  • Salotų kotai.
  • Salierų stiebų šakninė dalis.
  • Imbieras.
  • Svogūnai, česnakai.
  • Prieskoninės žolelės.
  • Bulvės, saldžiosios bulvės.
  • Burokai, ridikai, pastarnokai, ropės, morkos.
  • Pankolis.
Tvarumas
Nuotrauka: DIY Garden ideas

Kaip auginti daržoves iš jų likučių?

Pateiksime pavyzdžių, kaip užsiauginti daržoves iš jų likučių, kuriuos tiesiog išmestumėte į šiukšlių dėžę.

  • Bulvės. Bet kokias stambesnes bulvių žievės dalis galima sudaiginti ir užsiauginti bulvių. Nupjaukite bulvių žievelės dalis, kurios yra su akutėmis, palikite nakčiai išdžiūti. Kitą dieną tiesiog pasodinkite jas į žemę akutėmis į viršų, taip lyg sodintumėte sėklines bulves, paliekite vandeniu ir pastatykite ant palangės.
  • Saldžiosios bulvės. Jei saldžioji bulvė jau nebetinka valgyti, galite ją subadyti mediniais pagaliukais ir pakabinti virš negilaus indo su vandeniu. Po kelių dienų pradės formuotis šaknys, o vėliau pradės augti ir ūgliai. Kai ūgliai bus 10-15 cm ilgio, bulvę perkelkite į dirvožemį.
  • Svogūnai, česnakai, porai. Šias daržoves pamerkite šaknimis į vandenį. Po kiek laiko turėsite šviežių laiškų ar poro žalumos.
  • Salieras ir pankolis. Tereikia nupjauti saliero ar pankolio apačią ir įdėti į negilų indą su trupučiu šilto vandens. Indą reikia laikyti saulėtoje ir gana šiltoje vietoje. Maždaug po savaitės pradės augti lapai, kuriuos puikiai galėsite naudoti patiekalams gardinti.
  • Morkos, ropės, ridikėliai, pastarnokai, burokėliai ir kitos šakninės daržovės. Nupjaukite šakniavaisių viršūnėles, įdėkite į indą su vandeniu ir po kelių dienų pradės augti žaluma. Užaugusius žalumynus galite naudoti salotoms ar patiekalų ruošimui.
  • Salotos. Nupjaukite salotų šakninę dalį, įdėkite į indą su šiek tiek vandens ir laikykite ant palangės. Kas keletą dienų viršų apipurkškite vandeniu. Maždaug po savaitės pradės formuotis naujos šaknys ir lapai, tad taip turėsi šviežių salotų.
  • Prieskoninės žolelės. Žolelių stiebus įdėkite į stiklinę su vandeniu. Po kiek laiko pradės augti šaknys ir lapai. Išaugusius lapus galite nuskinti ir naudoti patiekalų ruošimui arba augalą perkelti į dirvožemį ir auginti.
  • Imbieras. Nors jie auga lėčiau, tačiau galite šaknies gabalėlį pamirkyti vandenyje per naktį. Kitą dieną pasodinkite jį šonu į indą, užberkite žemėmis, paliekite vandeniu ir pastatykite saulėtoje vietoje. Nuolat palaikykite dirvos drėgmę. Po kelių savaičių pradės augti lapai.

Plačiau apie daržovių likučių auginimą galite pamatyti šiame vaizdo įraše.

Kur dar galima panaudoti daržovių ir vaisių atliekas?

Maisto švaistymas yra didelė problema šių dienų visuomenėje. Tačiau, jei užsiimate sodininkyste, galite lengvai panaudoti visas daržovių atliekas, paprasčiausiu būdu – jas kompostuojant. Tačiau, prieš viską išmetant, verta pagalvoti, kaip dar jas galima būtų panaudoti.

  • Gaminkite daržovių sultinį.
  • Užšaldykite daržovių atliekas, taip turėsite iš karto paruoštą mišinį sultiniui, vos tik prireikus.
  • Pasigaminkite natūralių dažų. Tam puikiai tiks žalios lapinės daržovės, morkų, burokų žievelė, svogūnų lukštai.
  • Neišmeskite apelsino ar citrinos žievelių. Jas galite naudoti šviežias, įtarkuojant į patiekalus. Taip pat galite sudžiovinti ir sutrinti – turėsite gardžių miltelių.
  • Citrusinių vaisių žieveles taip pat galite naudoti kaip natūralų namų oro gaiviklį. Vaisių žieveles užpilkite vandeniu ir pavirkite apie 15-20 minučių, tuomet nupilkite vandenį, supilkite į mažesnius indelius ir pastatykite norimose namų vietose. Taip nereikės pirkti oro gaiviklių, o namai kvepės lengva citrusų gaiva.
  • Bananų žievės – puikiai tiks kaip natūralios augalų trąšos. Suvalgius bananą, jo žieves sudėkite į indą, užpilkite vandeniu ir palikite parai ar dviem pastovėti. Tuomet nupilkite vandenį ir juo laistykite augalus. Kadangi bananuose ir jų žievėse gausu kalio ir fosforo, todėl šis vanduo puiki alternatyva augalų trąšoms.
Tvarumas - bananų žievė laistymui

Alyvuogių aliejus su citrusinių vaisių aromatu

Šis aliejus puikiai tiks salotoms gardinti. jį taip pat verta turėti po ranka ir tiesiog užlašinti ant keptų daržovių, vištienos ar žuvies. Taip pat tinka užpilti ant šviežio ožkos sūrio ar net natūralaus jogurto. Citrusiniais vaisiais pagardintas alyvuogių aliejus, gerai uždarytas šaldytuve, išsilaiko kelias savaites.

Ingredientai:

  • 250 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 50 g citrusinių vaisių žievelių (tinka citrinų, žaliųjų citrinų, apelsinų, mandarinų ar greipfrutų)

Gaminimas:

  1. Pasirinktą vaisių gerai nuplaukite.
  2. Aštriu peiliu ar daržovių skustuku nulupkite vaisiaus žievelę.
  3. Nedideliame puode ant vidutinės ugnies pašildykite žieveles ir alyvuogių aliejų. Neleiskite aliejui užvirti ar susidaryti burbuliukams. Šildykite apie 10 minučių.
  4. Nuimkite puodą nuo ugnies ir leiskite aliejui atvėsti iki kambario temperatūros.
  5. Iš aliejaus išimkite žieveles ir perkoškite aliejų.
  6. Perpilkite gautą aliejų į švarų stiklainį ar kitą sandarų indą.
  7. Aliejų laikykite šaldytuve.
Tvarumas - alyvuogių aliejus su citrinų žievelėmis

Saldainiai iš citrusinių vaisių žievelių

Neišmeskite citrusinių vaisių žievelių – paverskite jas saldainiais! Iš apelsinų, citrinų, greipfrutų ar žaliųjų citrinų žievelių galima pasigaminti gardžius, saldžiarūgščius saldainius.

Ingredientai:

  • 600 ml vandens
  • 4 didelių apelsinų (tinka ir kiti citrusiniai vaisai)
  • 300 g cukraus
  • 150 g tirpinto juodojo šokolado
  • 50 g kukurūzų sirupo

Gaminimas:

  1. Peiliu ar daržovių skustuku išilgai nulupkite apelsino žieveles, jei liko, nupjaukite baltąją dalį.
  2. Žieveles supjaustykite ilgomis plonomis maždaug 2 cm storio juostelėmis.
  3. Sudėkite žieveles puodą ir užpilkite šaltu vandeniu ir užvirkite. Kai užvirs, nukelkite puodą nuo ugnies ir nusausinkite žieveles. Dar du kartus pakartokite virimo procesą – taip žievelės neteks kartumo.
  4. Sudėkite vandenį, cukrų ir kukurūzų sirupą į puodą ir virkite ant vidutinės ugnies. Retkarčiais pamaišykite, kol cukrus ištirps.
  5. Sudėkite žievelės ir sumažinkite ugnį, kol mišinys ims virti. Virkite žieveles ant silpnos ugnies apie valandą, kol žievelės taps permatomos.
  6. Nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite jam atvėsti iki kambario temperatūros. Kai atvės, išimkite žieveles ir sudėkite jas ant grotelių virš kepimo skardos, kad išdžiūtų. Galite leisti joms išdžiūti natūraliai, maždaug 24 valandas arba galite pagreitinti procesą sudedant į 80 °C orkaitę.
  7. Paruoštas žieveles apliekite tirpintu šokoladu.
Tvarumas - saldainiai iš citrusų žievelių

Sultinys iš daržovių atliekų

Iš daržovių likučių galime pagaminti puikų ir maistingą naminį sultinį, tad neišmeskite jų. Pavyzdžiui, bulvių lupenose susikaupia didžioji dalis kalio. Svogūnų žievelėse ir salierų lapuose yra daug antioksidacinio ir antimikrobinio fitokomponento kvercetino. Dalinamės geriausiai tinkamomis daržovių atliekomis sultiniui gaminti, kurios gurmaniško skonio sriuboms ar troškiniams.

Daržovių sultiniui puikiai tinka – bulvių, morkų, burokų lupenos, svogūnų laiškai, salierų kotų likučiai ar lapai, išoriniai kopūstų ar salotų lapai, porų viršūnėlės, morkų lapai, žirnių ar pupų ankštys, brokolio kotai, paprikų viršūnėlės.

Ingredientai:

  • 3 l vandens
  • 150 g morkų lupenų
  • 150 g svogūnų lukštų
  • 100 g saliero kotų
  • 100 g burokėlių lupenų
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 šakelės šviežio čiobrelio
  • 1 didelio lauro lapo
  • 1 v.š. druskos
  • 0,5 a.š. juodųjų pipirų žirnelių

Gaminimas:

  1. Stambiai supjaustykite morkų ir svogūnų likučius.
  2. Nulupkite česnako skilteles ir lengvai sutrinkite plokščiąja didelio peilio puse.
  3. Įkaitinkite alyvuogių aliejų dideliame puode ant vidutinio stiprumo ugnies. Sudėkite daržovių likučius, česnakus, čiobrelius, lauro lapus ir pipirų grūdelius. Dažnai maišydami virkite 5 minutes.
  4. Įpilkite vandens, druskos. Užvirinkite. Sumažinkite ugnį iki silpnos ir uždengę virkite 30 minučių. Nuimkite dangtį ir virkite dar 15-20 minučių.
  5. Nuovirą perkoškite per smulkų sietelį. Naudokite iš karto arba laikykite šaldytuve iki 1 savaitės arba šaldiklyje iki 6 mėnesių.

Šaltiniai:
https://healthcenter.uga.edu/10-things-you-can-do-with-food-scraps-to-reduce-food-waste/
https://www.almanac.com/how-make-vegetable-stock-out-kitchen-scraps
https://www.ruralsprout.com/regrow-vegetables/
https://www.youtube.com/watch?v=KtmyE12e8LI
https://www.almanac.com/how-regrow-vegetables-scraps
https://www.coolukis.lt/blog/darzoviu-auginimas-is-maisto-atlieku

https://www.youtube.com/watch?v=TeR-x3t4wI4

Nuotraukos asociatyvinės © Canva, jei nenurodyta kitaip.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *