Nuo neatmenamų laikų Lietuvoje gira buvo itin mėgstamas gėrimas. Nors seniausi užfiksuoti receptai siekia XVI amžių, akivaizdu, jog šio gėrimo gaminimo tradicijos mūsų krašte gyvuoja kur kas ilgiau. Gira gaivino įvairių luomų atstovus – ją raugdavo ir mėgaudavosi tiek kunigaikščių ir bajorų pilyse bei dvaruose, tiek amatininkų dirbtuvėse ir valstiečių trobose.
Šiandien mums labiausiai žinoma duonos gira, tačiau ją galime gaminti ir iš kitų įvairių produktų, pavyzdžiui burokėlių, vaisių, medaus ar net sulos. Ar esate ragavę kitokios giros? Jei ne, tuomet kviečiame išbandyti toliau aprašytus gardžius ir organizmui naudingus giros receptus.
Naminė burokėlių gira
Burokėlių gira ne tik skani, bet ir labai naudinga organizmui. Vartojant burokėlių girą, žarnyne stabdomi puvimo ir rūgimo procesai, todėl mažėja pilvo pūtimas ir dujų kaupimasis. Taip pat ji padeda tirpdyti organizme susidariusius akmenis, stiprina kraujagysles, valo kraują ir kepenis bei šalina nuodingas medžiagas iš organizmo.
Be to, burokėlių gira gaminama be mielių, kurių vartojimas organizme sukelia uždegiminius procesus. Svarbu pabrėžti, kad iš karto pagamintos burokėlių giros gerti negalima, ją būtina kelias dienas brandinti stikliniame inde vėsioje, tamsioje vietoje. Geriausia vartoti po 3-5 dienų.
Girai pagaminti reikės:
- 500 g burokėlių
- 200 g cukraus
- Vandens pagal poreikį (virinto, šalto)
Giros gaminimas:
- Burokėlius nuplaukite ir nulupkite, tada supjaustykite mažais kubeliais. Sudėkite į stiklainį ir jais užpildykite 2/3 stiklainio tūrio.
- Į stiklainį berkite cukrų ir užpilkite atšaldytu virintu vandeniu, kad burokėlius apsemtų 3-5 cm. Stiklainis neturi būti pilnas, reikia palikti vietos girai fermentuotis.
- Kai ant paviršiaus atsiranda burbuliukų, tai rodo, kad fermentacijos procesas baigėsi. Tuomet stiklainį uždenkite 4 kartus sluoksniais perlenkta marle ir palikite tamsioje vietoje 3-4 dienas (arba iki, kol giros viršuje ims atsirasti burbuliukų).
- Paruoštą girą laikykite šaldytuve.
Naminė medaus gira
Naminė medaus gira puikiai atgaivins karštomis vasaros dienomis, o ją pagaminti ypatingai lengva. Medaus gira Lietuvoje geriama jau nuo seno. Manoma, kad jos gamybos tradicijos siekia dar pagonybės laikus. Medaus gira buvo ypatingai populiari vasarą, kai karštais orais norėjosi atsigaivinti.
Medaus gira ne tik gaivina, bet ir turi daug naudingų savybių. Ji stiprina imuninę sistemą, gerina virškinimą, padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje bei turi antioksidantų, kurie saugo ląsteles nuo pažeidimų
Girai reikės:
- 3 l vandens, virinto ir atvėsinto
- 500 g medaus
- 60 g mielių
- 200 g razinų
- 1 vnt. citrinos
- 1 v.š. cukraus, mieliems ištrinti
Gaminimas:
- Virintame vandenyje ištirpinkite medų ir palikite atvėsti.
- Supilkite su cukrumi ištrintas mieles. Puodą uždenkite švariu lininiu rankšluosčiu ir pastatykite šiltai visai nakčiai.
- Ryte nugriebkite susidariusias putas, suberkite razinas ir supilkite išspaustas citrinų sultis.
- Girą supilstykite į butelius (į kiekvieną butelį turi patekti razinų) ir pastatykite šaltai.
- Girą gerkite po 2–3 parų.
Beržų sulos gira
Daugelis mėgsta sulą, bet ji ilgai neišsilaiko, tad norėdami ja mėgautis ilgiau, galite ją rauginti ir pasigaminti puikią ir gaivinančią beržų sulos girą. Taip paruošta sula išlaiko maždaug iki dviejų mėnesių. Tik laikyti reikėtų vėsioje, tamsioje vietoje, pavyzdžiui vėsiame rūsyje, bet jei tokio neturite, galima laikyti šaldytuve ar tiesiog vėsiame sandėliuke taip, kad negautų saulės šviesos.
Girai pagaminti reikės:
- 5 l beržų sulos
- 100 g ruginės duonos
- 100 g medaus
Giros gaminimas:
- Į didelį indą supilkite beržų sulą ir joje ištirpinkite medų.
- Į paruoštą medaus ir sulos mišinį sudėkite ruginę duoną.
- Indą uždenkite medvilniniu audiniu ar rankšluosčiu ir palikite šiltai 5 paroms rūgti.
- Po to išrūgusią girą perkoškite, supilstykite į butelius ir laikykite šaltai. Sulos gira gaunasi salstelėjusi, šiek tiek gazuota ir gelsvos spalvos. Nuo įprastos giros ji tikrai skiriasi.
Natūrali žolelių gira
Šiai girai tinka bet kokios arbatinės ar prieskoninės žolelės – čiobreliai, raudonėliai, jonažolės, mėtos, melisos, liepžiedžiai ar žolelių mišinys.
Žolelių girai reikės:
- 2,5 l vandens, virinto ir atvėsinto
- 250 g cukraus, galima keisti medumi
- Saujos norimų žolelių, šviežių
Giros gaminimas:
- Drungname vandenyje išmaišykite cukrų arba medų.
- Į 3 litrų stiklainį sudėkite smulkintas arba nesmulkintas ką tik nuskintas žoleles ir užpilkite paruoštu vandeniu su cukrumi.
- Stiklainį apriškite orui pralaidžia audinio skiaute ir pastatykite šiltoje vietoje.
- Kuo dažniau pamaišykite. Ant žolelių esančios laukinės mielės greitai pradeda daugintis ir skystis suputoja.
- Paragaukite, ir, jei skonis jums tinka, nukoškite žoleles, o girą išpilstykite į butelius.
- Jei norite rūgštesnės – leiskite dar parūgti.
- Išpilstytą girą palikite 2–8 val. pastovėti kambario temperatūroje, kad dar parūgtų ir atsirastų burbuliukai.
- Vėliau dėkite į šaldytuvą. Girą geriau pilstyti į plastikinius butelius, kad galėtume patikrinti, ar ne per daug burbulų atsirado – antraip buteliai gali sprogti.
Naminė vaisių gira
Norėdami pasigaminti vaisių girą, galite naudoti bet kokius vaisius ar uogas, nuo obuolių, kriaušių iki apelsinų, braškių ar aviečių. Jie gali būti švieži, šaldyti arba džiovinti. Įvairovė yra begalinė, tad galite drąsiai eksperimentuoti.
Vaisių girai reikės:
- 100 g mėlynių, galima naudoti ir kitas norimas uogas
- 1 apelsino
- 1 obuolio galima keisti kiviu
- 1 a.š. druskos
- Vandens, virinto ir atvėsinto
Gaminimas:
- Į 3 litrų stiklainį suberkite mėlynes, gabalėliais pjaustytą apelsiną ir obuolį, suberkite druską.
- Į stiklainį su vaisiais įpilkite vandens, palikdami 4-5 cm tarpą nuo stiklainio viršaus.
- Stiklainį užsukite dangteliu ir palikite šiltoje vietoje.
- Kelis kartus per dieną pakratykite ir bent kartą per dieną išleiskite susidariusias dujas greitai atsukdami dangtelį. Taip laikykite apie dvi paras.
- Praėjus šiam laikui vaisius nukoškite ir pagamintą girą supilstykite į butelius bei laikykite šaldytuve.
Rabarbarų gira
Jei turite nemažai rabarbarų, tuomet iš jų galite pasigaminti rožinės spalvos, nuostabiai skanią ir gaivinančią girą. Rabarbarų giros skonis švelniai rūgštus ir primena kreminius grietinėlės saldainius be saldumo. Be to šią girą galima naudoti kokteiliams, pavyzdžiui, klasikiniam campari kokteiliui, vietoje gazuoto vandens įpilti rabarbarų giros.
Rabarbarų girai reikės:
- 600 g šviežių rabarbarų
- 2 l filtruoto vandens
- 6 v.š. cukraus
- Imbiero šaknies, maždaug 4 cm dydžio
- 2 a.š. medaus
Gaminimas:
- Į 3 litrų stiklainį supilkite vandenį ir ištirpinkite cukrų.
- Sudėkite rabarbarus ir imbiero šaknį.
- Stiklainį uždenkite ir palikite šiltai 4-5 dienoms.
- Praėjus šiam laikui, perkoškite per sietelį, supilstykite į butelius. Jei trūksta saldumo, įdėkite medaus.
- Butelius užsukite dangteliu ir palikite kambario temperatūroje, kad fermentuotųsi. Gira turėtų išrūgti per 5-7 dienas. Praėjus šiam laikui paragaukite, jei skonis jus tenkina, tuomet dėkite girą į šaldytuvą, kad sulėtėtų rūgimo procesas.
Šaltiniai:
https://www.almanac.com/fruit-kvass-recipe-fermented-drink
https://www.feastingathome.com/beet-kvass/
https://quasdrinks.co.uk/blogs/posts/genuine-kvass-benefits-varieties-comparison-with-other-drinks
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.