Skip to content

Ką bendro turi bergamotė (bergaminis citrinmedis) ir Earl Grey arbata? Kuo išskirtinis medis ir kaip jį auginti?

Bergamotė
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Bergamotė arba bergaminis citrinmedis yra labai įdomus ir unikalus augalas. Visų pirma, jis išsiskiria savo savitu, su niekuo nesupainiojamu kvapu. Be to, nėra tiksliai žinoma, kaip ir iš kur jis kilo, tačiau natūraliai augančio gamtoje bergaminio citrinmedžio nesutiksime. Bergamotė Lietuvoje auginama patalpose kaip kambarinis augalas. O ką reikia žinoti apie jos auginimą bei priežiūrą ir dalinamės šiame straipsnyje.

Kas yra bergamotė (bergaminis citrinmedis)?

Bergamotė (Citrus aurantium bergamia) yra paslaptingos kilmės citrusinis medis, daugiausiai auginamas Viduržemio jūros regione, ypač pietinėje Italijos dalyje, Kalabrijoje. Įdomiausia tai, kad nėra tiksliai žinoma šio augalo kilmė, tačiau tai sukultūrintas ir tik žmogaus auginamas medis. Natūraliai gamtoje jo neaptiksime.

Manoma, jog tai galėtų būti vaistinio citrinmedžio arba citrinos ir rūgštaus apelsino sukryžminimo rezultatas. Kiti šaltiniai teigia, jog bergaminis citrinmedis atsirado Bergamo miesto (Italijoje) selekcininkams citrinos šakelę įskiepijus į kriaušę. Tačiau vaisiai pasirodė rūgštūs ir nevalgomi, nors nuostabiai kvepėjo.

Kaip ten bebūtų Viduržemio jūros regione jis puikiai žinomas ir auginamas jau kelis šimtus metų.

Bergamotė yra visžalis, sauso ir šilto klimato augalas. Ji taip pat auginama atogrąžų regione. Pavyzdžiui, Dramblio kaulo krante, kuris yra to regiono pagrindinis bergaminio citrinmedžio augintojas.

Bergamotės medis gali pasiekti 12 metrų aukštį, tačiau paprastai auginami daug žemesni. Lapai panašūs į cintrinmedžio, o sunokę vaisiai yra geltonos spalvos, kiek raukšlėti, beveik apvalūs. Tačiau jų skonis yra be galo rūgštus, todėl bergamotė auginama ne maistui, o dėl savo eterinių aliejų.

Kaip atrodo bergamotės medis

Kam naudojama bergamotė?

Kadangi bergamotės vaisiai labai rūgštūs, nors ir valgomi, jie maistui nenaudojami. Pradžioje bergamočių eterinis aliejus buvo naudojamas liaudies medicinoje, kur juo buvo gydomas karščiavimas bei valomi parazitai iš organizmo.

Iš jų odelių išgaunamas bergamotės ekstraktas / aliejus. Būtent jis yra sudedamoji daugelio kvepalų dalis. Taip pat bergaminio citrinmedžio aliejus naudojamas kaip natūrali kvapioji medžiaga. Pavyzdžiui, garsioji Earl Grey arbata yra pagardinta ir aromatizuota bergamotėmis. Todėl jeigu nors kartą ragavote šios arbatos, tikrai žinote bergamotės skonį ir kvapą.

Kvapusis bergamotės aliejus kvepalų gamyboje naudojamas jau nuo 1600 metų. Jis taip pat gali būti išgaunamas iš augalo žiedų. Tuomet iš jo gaminamas bergamotės žiedų vanduo.

Bergamotės auginimas kambaryje

Kaip ir bet kuris citrinmedis, taip ir bergaminis citrinmedis puikiai auga ir netgi gali brandinti vaisius augdamas vazone, kambaryje. Tačiau, be abejo, tam reikalinga tinkama priežiūra ir bent minimalios žinios apie bergamotės auginimą.

Bergaminis citrinmedis yra šiltų, saulėtų kraštų augalas, todėl jam augti būtinas pakankamas šviesos kiekis. Auginant patalpoje, bergamotei svarbu rasti tokią vietą, kurioje netrūktų saulės šviesos. Idealiu atveju ji galėtų būti auginama ant pietinės palangės.

Žiemą, kai dienos trumpos, verta pagalvoti apie papildomo apšvietimo galimybę. Tam galėtų tikti specialios, augalams auginti skirtos lempos, kurios imituoja natūralią saulės šviesą.

Kokia temperatūra tinkamiausia bergamotei auginti?

Optimali bergamotės auginimo temperatūra yra +18–+25 °C. Žiemą galima sudaryti dirbtinio poilsio periodą ir augalą perkelti ten, kur temperatūra laikytųsi apie +10 °C. Tačiau neturėtų nukristi žemiau dešimties laipsnių šilumos, nes nepamirškime, jog natūralioje aplinkoje bergaminis citrinmedis auga šiltų ir švelnių žiemų sąlygomis.

Vasarą bergamotė gali praleisti lauke, terasoje ar balkone. Jai tai puikiai tiks ir patiks. Tačiau reikėtų saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, kad nenudegtų arba prie jų pripratinti labai pamažu. Taip pat vengti skersvėjų.

Bergamotės auginimas vazone

Bergamotei tinkama dirva ir laistymas

Bergaminis citrinmedis mėgsta derlingą, drėgną, tačiau labai gerai drenuojamą ir lengvą dirvožemį. Auginamam vazone puikiai turėtų tikti specialiai citrusiniams augalams skirta žemė arba sodo žemė sumaišyta su smėliu ir durpėmis.

Augindami bergamotę vazone, nepamirškite kas 2–3 metus jos persodinti į didesnę talpą. O jeigu vazoną augalas išauga greičiau, tuomet persodinkite nelaukdami rekomenduojamo termino.

Bergamotei reikia užtikrinti reguliarų, tačiau saikingą laistymą. Dirva turėtų būti drėgna, tačiau jokiais būdais neužmirkusi. Taip pat stebėti, kad nesikauptų vanduo vazono padėkle. Jo perteklių visada išpilti. Žiemos metu laistymas gali būti retesnis, leidžiant augalui išgyventi ramybės periodą.

Bergamotės priežiūra ir dauginimas

Šis medelis labai mėgsta gerą ir derlingą dirvą, todėl reguliarus tręšimas vazone auginamam augalui yra būtinas. Tręšiama citrusiniams augalams skirtomis trąšomis kas 2–3 savaites aktyviuoju vegetacijos laikotarpiu: maždaug nuo kovo iki rugsėjo–spalio mėnesių.

Auginama kambaryje, bergamotė turėtų būti reguliariai genima. Taip galite suformuoti norimą augalo formą bei kontroliuoti augimą. Genima ji dažniausiai pavasarį. Genėjimo metu pašalinamo silpnos, pažeistos ar netinkamai augančios šakelės. Tai skatina augalo tankumą bei vaisių formavimąsi.

Bergamotė gali būti išauginta iš sėklų, tačiau vargu, ar Lietuvoje pasiseks jų rasti. O štai sodinuką tikrai galite įsigyti. Taip pat bergaminis citrinmedis gerai prigyja dauginamas auginiais. Tad jeigu draugas ar kaimynas tokį medelį jau augina, galbūt sutiks pasidalinti šakele su jumis?

Ar bergaminis citrinmedis išaugina vaisius?

Augdamas kambaryje, kur jam sudarytos tinkamos sąlygos, bergaminis citrinmedis taip pat žydės ir duos vaisių. Nors bergamotė yra savidulkis augalas, tačiau auginant kambaryje, žiedus teks apdulkinti patiems. Nebent žydėjimo metu augalas išnešamas į lauką, kur šį darbą atliks vabzdžiai apdulkintojai.

Bergaminis citrinmedis žydėjimo metu

Bergamotės kenkėjai ir ligos

Nors pasižymi išskirtiniu aromatu, deja, bergaminis citrinmedis nėra apsaugotas nei nuo ligų, nei nuo kenkėjų. Dažniausiai jis nukenčia nuo voratinklinių erkių, amarų bei skydamarių. Todėl reikia reguliariai tikrinti savo augalą ir stebėti, ar neužpuolė kenkėjai. O šiuos pastebėjus, laiku imtis naikinimo priemonių.

Dėl prastos ventiliacijos ir per didelės drėgmės bergamotė gali susirgti grybelinėmis ligomis, pvz., šaknų puviniu. Todėl labai svarbu užtikrinti jai pakankamą vandens kiekį, tačiau jokiais būdais neperlaistyti.

Kuo bergamotė naudinga sveikatai?

Naudingas ne tik bergamotės aliejus, tačiau ir iš jos paruošta arbata ar išspaustos sultys. O ruošiama ne tik Earl Grey arbata, tačiau ir gydomoji, dažniausiai naudojama liaudies medicinoje.

Bergamotė gali būti naudinga:

  • mažinant cholesterolį;
  • reguliuojant cukraus kiekį kraujyje;
  • slopinant uždegiminius procesus organizme;
  • nerimui malšinti;
  • gydant stomatitą;
  • imunitetui stiprinti;
  • apetitui skatinti;
  • viršinimui gerinti.

Bergamotė iš tiesų labai įdomus medis savo kilmės istorija, savo išskirtiniais vaisiais ir, žinoma, savo unikaliu kvapu. Auginti ją verta vien dėl kvapo, jei ne dėl žiedų grožio.

Bergamotės eterinis aliejus kuria džiaugsmingą nuotaiką, gerina imunitetą bei gydo spuogelius

Bergamočių eterinis aliejus

Šaltiniai:

  1. https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/oranges/bergamot-orange.htm
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/bergamot-supplement-benefits
  3. https://plantura.garden/uk/fruits/bergamot-orange/bergamot-orange-overview
  4. https://www.nature-and-garden.com/gardening/bergamot-tree.html

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *