Skip to content

Sūris su trumais – prabangus gurmaniškas delikatesas. Jo rūšys, derinimas bei puikus rizoto receptas

Sūris su trumais – prabangus gurmaniškas delikatesas. Jo rūšys, derinimas bei puikus rizoto receptas
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Sūris su trumais – tai bet kokios rūšies sūris, pagardintas trumais – prabangiais grybais, augančiais po žeme ir labai vertinamais kulinarų ir gurmanų. Trumai pasižymi pikantišku, žemės ir riešutų skoniu, kuris tikrai yra nepakartojamas. Šis sūris gardinamas trumų drožlėmis, trumų aliejumi arba abiem. Trumais galima pagardinti bet kokio tipo sūrį, pagamintą iš bet kokios rūšies pieno. Šiame straipsnyje pateiksime populiariausias sūrio su trumais rūšis, jo gaminimo ypatumus bei kur jį panaudoti.

Sūrio su trumais rūšys

Jei norite išbandyti nuostabaus skonio sūrį su trumais, rekomenduojame sūrių parduotuvėse ieškoti šių sūrio rūšių. Sūriai su trumais – tai labai išskirtiniai, aromatingi sūriai, pagardinti ypatingais grybais – trumais. Dauguma šių sūrių yra su trumų drožlėmis, tačiau kartais jie gali būti pagardinti trumų aliejumi ar jų pasta.

  • Sottocenere. Šis pusiau minkštas itališkas sūris su juodaisiais trumais, pasižymi stipriu trumų aromatu ir šiek tiek švelnesniu trumų skoniu. Prie trumų aromato prisideda į žievę įtrintas muskato riešuto, kalendros, cinamono, saldymedžio, gvazdikėlių ir pankolio mišinys.
  • Pecorino Moliterno al Tartufo. Iš Sardinijos kilęs avies pieno sūris, su juodųjų trumų pasta, kuris pasižymi sūriu, žemės ir riešutų skoniu. Sūris gaminamas iš šviežio avies pieno, o trumai matomi tamsiomis linijomis.
  • Boschetto al Tartufo. Tai pusiau minkštas itališkas sūris, gaminamas iš pasterizuoto karvių ir avių pieno mišinio. Sūris yra švelnus, todėl jo skonyje dominuoja baltųjų trumų drožlės.
  • Truffle Tremor. Šis pasterizuoto ožkų pieno sūris yra minkštos, purios tekstūros. Sūris, pagardintas juodųjų trumų gabalėliais.
  • Čederio sūris su trumais. Puskietis sūris su trumais pasižymi Britiškojo čederio sūrio skoniu, kremine tekstūra, pagamintas su juodaisiais trumais.
  • Čederio sūris Grafton. Šis klasikinis čederio sūris pagardintas trumų drožlėmis.
  • Gouda sūris su trumais. Pusiau kietas karvės pieno sūris pagardintas mažais juodųjų trumų gabalėliais. Šis sūris yra mažiau aitrus ir saldus kaip kai kitų Gouda sūrio rūšių, jo skonis neužgožia trumų ypatingo skonio.
  • Bri sūris su trumais. Tai ypatingo skonio sluoksniuotas brie sūris su juodųjų trumų įdaru. Kreminę bri sūrio tekstūrą dar labiau paryškina sodraus skonio trumų įdaras.
Sūrio su trumais rūšys

Sūrio su trumais gamybos ingredientai

Kaip ir daugelis sūrių, taip ir sūris su trumais turi savitą gamybos procesą ir būtinus ingredientus.

  • Pienas. Sūris su trumais gali būti gaminamas iš karvės, ožkos arba avies pieno, nuo kurio labai priklauso galutinio produkto skonis ir tekstūra.
  • Trumai. Naudojami juodųjų ar baltųjų trumų gabalėliai, jų aliejus ar pasta.
  • Šliužo fermentas. Tai fermentas, naudojamas pienui sutirštinti, todėl jis skyla į varškę ir išrūgas. Tai labai svarbi sudedamoji sūrio gamybos proceso dalis.
  • Druska. Ji naudojama sūrio ir trumų skoniui sustiprinti. Ji taip pat padeda sūriui išsilaikyti.
  • Kalcio chloridas. Šio ingrediento kartais dedama į pasterizuotą pieną, kad varškė būtų tvirtesnė. Jis pagerina galutinio sūrio konsistenciją.
  • Pelėsių kultūros Į kai kuriuos triufelių sūrius, pavyzdžiui, triufelių brie ar kamamberą, taip pat dedamos tam tikros pelėsių kultūros. Jos sukuria savitą žievę ir prisideda prie šių minkštųjų sūrių skonio ir brandinimo proceso.
Kaip atskirti kokybišką sūrį su trumais

Kaip atskirti kokybišką sūrį su trumais?

Kaip ir kiekvienas produktas, taip ir sūris su trumais pasižymi tam tikromis savybėmis, kurios nurodo jo kokybę.

  • Išvaizda. Paprastai trumų sūris būna baltos arba šviesiai geltonos spalvos, su matomais juodųjų arba baltųjų triufelių gabalėliais.
  • Tekstūra. Priklausomai nuo sūrio rūšies, tekstūra gali būti nuo pusiau minkštos iki kietos. Trumų gabalėliai suteikia švelniam sūriui šiek tiek traškumo.
  • Aromatas. Sūris pasižymi išskirtiniu žemės ir trumų aromatu, kuris gali būti gana stiprus.
  • Skonis. Iš pradžių paragavę sūrio pajusite sodrų ir kreminį skonį, o po to – intensyvias, žemiškas trumų natas. Skonis ilgai išlieka, o trumų aromatas išlieka gomuryje. Šis sūris tikrai palieka įspūdį.
Kaip patiekti sūrį su trumais

Kaip patiekti sūrį su trumais?

Patiekdami sūrį su trumais, pateikite jį paprastai, kad neužgožtumėte trumų skonio. Šį sūrį, geriausia patiekti kambario temperatūros. Iš šaldytuvo jį išimkite likus maždaug valandai iki planuojamo valgymo, kad skonis visiškai atsiskleistų.

  • Geriausia šį sūrį patiekti ant sūrio lentos, pjaustytą gabalėliais, su paskrudinta duonele, duonos lazdelėmis ar natūralaus skonio krekeriais bei kitais sūriais, vytinta mėsa, vaisiais ar riešutais.
  • Kartu su šiuo sūriu dera baltasis ar raudonasis vynas, putojantys vynai bei tamsus alus.
  • Pusiau minkštais ir kietaisiais triufelių sūriais galima pagardinti įvairius patiekalus. Gardinkite makaronų, kiaušinių ryžių patiekalus, užberkite ant salotų, picos ar gaminkite sumuštinius.
  • Taip pat jis tinka ir tirpintas – sūrio fondiu, su įvairiais priedais.
  • Sūris su trumais gali būti ir puikus desertas, išmėginkite su juoduoju šokoladu. Trumų skonis puikiai papildo karstelėjusį šokolado saldumą.

Jei sūrio iš karto nesuvalgote, tuomet geriausia jį suvynioti į sūrio ar sviestinį popierių ir laikyti šaldytuve, tai padės išsaugoti jo skonį ir tekstūrą.

Rizotas su trumų sūriu ir grybais

Receptas: rizotas su trumų sūriu ir grybais

Nuostabaus skonio patiekalas, atsiskleidžiantis kremine tekstūra, kurią suteikia sūris su trumais, tikrai jus nustebins ir puikiai tiks patiekti net ant šventinio stalo.

Ingredientai:

  • 500 ml sauso baltojo vyno
  • 400 g rizoto ryžių
  • 150 g porų
  • 120 g kietojo sūrio su trumais
  • 100 g pievagrybių
  • 50 g džiovintų šitake grybų, galima naudoti ir kitus grybus
  • 30 g sviesto
  • 2-3 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 10 g šviežių petražolių
  • 5 g šviežių laiškinių česnakų
  • 2 česnako skiltelių
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų, pagal skonį
  • Druskos, pagal skonį

Gaminiams:

  1. Džiovintus grybus užpilkite verdančiu vandeniu (1 l) ir palikite mirkti apie 20 min.
  2. Gerai nusausinkite grybus ir 500 ml grybų skysčio palikite sultiniui.
  3. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite 2 v.š. alyvuogių aliejaus ir lengvai kepkite smulkintus porus apie 5 min., kol suminkštės. Sudėkite smulkintas česnako skilteles ir kepkite dar 2-3 min.
  4. Sudėkite nusausintus smulkintus grybus ir pievagrybius, dar viską kepkite apie 5 min., kol grybai suminkštės.
  5. Viską pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir šaukšteliu druskos.
  6. Į keptuvę suberkite rizoto ryžius ir nuolat maišydami virkite 1 min. Supilkite baltąjį vyną ir palikite virti, kad išgaruotų alkoholis.
  7. Palikite keptuvę ant vidutinės ugnies ir supilkite 125 ml grybų sultinio. Švelniai troškinkite ryžius nuolat maišydami.
  8. Kai ryžiai sugers visą skystį, įpilkite dar 125 ml sultinio ir toliau troškinkite bei maišykite.
  9. Rizotas turėtų tapti kreminis, toliau maišykite rizotą, kol ryžiai išvirs, tada šį procesą kartokite, kol sunaudosite visą sultinį ir ryžiai bus išvirę. Jei ryžiai vis dar neišvirę, įpilkite šiek tiek verdančio vandens ir virkite toliau, kol suminkštės.
  10. Nukelkite keptuvę nuo ugnies, įmaišykite sviestą ir pabarstykite pusę tarkuoto sūrio su trumais. Įmaišykite susmulkintus laiškinius česnakus ir susmulkintus petražolių lapelius.
  11. Uždenkite ir palikite minutei ar dviem, kad ryžiai visiškai sugertų skysčio perteklių. Pabarstykite patiekalą likusiu sūriu, išmaišykite ir, jei reikia dar pagardinkite prieskoniais.
  12. Gautą rizotą dėkite į lėkštes ir iš karto patiekite.

Šaltiniai:
https://cheeseorigin.com/truffle-cheese/
https://www.cheese.com/fresh-truffles/
https://www.thespruceeats.com/what-is-truffle-cheese-591228

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *