Velykos – viena svarbiausių lietuvių pavasario švenčių, kuri švenčiama jau nuo senų laikų. Svarbiausias šventės akcentas – margučiai, kurie buvo marginami ir vašku, ir skutinėjant, spalvos buvo išgaunamos įvairių medžių pumpurais ir žievėmis, o kai kurios tradicijos išliko ir šiandien. Tačiau svarbu nepamiršti ir kokie kiti tradiciniai patiekalai puikuodavosi ant velykinio stalo. Nuo seno įprasta sakyti, jog norint, kad metai būtų turtingi ir sotūs, ant Velykų stalo turi būti daug ir įvairių patiekalų. Tad šiame straipsnyje sužinosite, kokie buvo tradiciniai Velykų patiekalai ir pasidalinsime gardžiais jų receptais – nuo užkandžių iki desertų.
Kokie tradiciniai Velykų patiekalai buvo dedami ant stalo?
Sunku įsivaizduoti šventinį stalą be gausių vaišių. Seniau ant tradicinio stalo visuomet puikuodavosi gardūs desertai – nuo velykinio pyrago iki gardžių vyniotinių su aguonomis ar razinomis. Taip pat būdavo kepamos bandelės, įdarytos džiovintais vaisiais, kopūstais, grybais, varške. Populiarūs Velykiniai tradiciniai patiekalai būdavo iš kiaulienos – kepta ir virta kiauliena, suktos ir slėgtos karkos, šaltiena, virti ir kepti mėsos vyniotiniai, virtos dešros, virtas liežuvis.
Nuo seno įprasta Velykų dieną patiekti kiaulienos sultinyje arba kartu su kiauliena išvirtos kopūstų sriubos, kuri valgoma su atskirai išvirtomis bulvėmis su lupena ir virta kiaulienos mėsa. Taip pat būdavo ruošiami įvairūs žuvies patiekalai ir silkė. Per Velykas labai populiarūs ir įvairūs šviežios varškės sūriai. Tradicinės Velykų stalo daržovės – rauginti kopūstai (dažniausiai troškinti) ir agurkai, raudonieji burokėliai. O atsigaivinti, dažniausiai buvo tiekiama ruginė gira.
Virtas jautienos liežuvis
Tai tradicinis patiekalas, kuris dažnai puikuojasi kaip užkandis ant šventinio stalo. Jį galima patiekti su garstyčiomis, krienais, majonezu, įvairiais padažais arba garnyrais.
Jums reikės:
- 1,5 kg jautienos liežuvio
- 2,5 l vandens
- 5 skiltelių česnako
- 1 didesnio svogūno
- 1,5 v.š. druskos
- 1 a.š. džiovinto rozmarino
- keleto lauro lapelių
- juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirnelių, pagal poreikį
Gaminimas:
- Į didesnį puodą (~5 l) įdėkite jautienos liežuvį ir užpilkite 2,5 l vandens.
- Į puodą dėkite 5 skilteles česnako, perpjautą svogūną, suberkite druską.
- Pastatykite puodą ant viryklės – virkite ant didesnės ugnies, kol užvirs.
- Prieš puodui užverdant nugraibykite putas (jei tokių atsiranda).
- Tuomet į puodą dėkite: lauro lapelių, džiovinto rozmarino, juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirnelių.
- Ugnį sumažinkite, puodą uždenkite dangčiu ir virkite ~3 val.
- Po 3 val. kaitrą išjunkite, o liežuvį palikite atvėsti puode (sultinyje, kuriame virė) – išimti nereikia, taip lengviau bus nulupti odelę.
- Dar šiek tiek drungną liežuvį išimkite iš puodo ir nulupkite.
- Peiliu nupjaustykite riebalus.
- Dėkite liežuvį į dėžutę, uždenkite dangteliu ir laikykite, kol visiškai atvės.
- Atvėsusį liežuvį supjaustykite riekelėmis ir patiekite.
Kiaušiniai, įdaryti kumpiu ir agurkais
Dar vienas puikus šventinio stalo patiekalas – įdaryti kiaušiniai. Įdarų variantų yra begalė, nuo paprasčiausiai sutrinto trynio su majonezu ir garstyčiomis iki pagardintų tunu, lašiša, šprotais, ikrais, įvairiomis daržovėmis, avokadu, kumpiu, sūriu, grybais.
Ingredientai:
- 4 kiaušinių
- 1 šviežio agurko, galima keisti raugintu ar marinuotu
- 50 g šaltai rūkyto kiaulienos kumpio
- 2 v.š. majonezo, tinka ir grietinė ar jogurtas, kiekį galima koreguoti pagal poreikį
- 5 g svogūnų laiškų
- 5 g krapų
- druskos, juodųjų pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Kiaušinius išvirkite kietai ir atvėsinkite.
- Kiaušinius nulupkite ir perpjaukite per pusę.
- Trynius išimkite ir susmulkinkite arba sutrinkite.
- Agurką ir kumpį supjaustykite mažais gabalėliais, o žalumynus pasmulkinkite.
- Kumpį, agurką, žalumynus, trynius sumaišykite kartu.
- Sudėkite majonezą, pagardinkite prieskoniais ir viską išmaišykite.
- Gauta mase įdarykite baltymų puseles ir patiekite.
Netikras velykinis zuikis
Netikras zuikis, gamintas iš maltos mėsos, gali būti puikus simbolinis velykinis pagrindinis patiekalas. Zuikį galima gaminti vien tik iš mėsos, įdaryti daržovėmis ar kiaušiniais. Šį kartą pateikiame netikro zuikio receptą su kiaušiniais.
Netikram zuikiui pagaminti reikės:
- 500 g kiaulienos faršo
- 2 riekelių batono
- 2 virtų kiaušinių
- 1 žalio kiaušinio
- 1 svogūno, nedidelio
- 2 česnako skiltelių
- saujos maltų džiovintų baravykų
- druskos, pipirų, džiovintų čiobrelių, pagal skonį
- 2 lauro lapų, papuošimui
- 2 kvapiųjų pipirų žirnelių, papuošimui
Gaminimas:
- Pirmiausia kietai išvirkite 2 kiaušinius.
- Į mėsos faršą suberkite susmulkintą svogūną ir česnaką, druską su prieskoniais, maltus džiovintus baravykus.
- Muškite kiaušinį, sudėkite pamirkytas ir nuspaustas batono riekeles. Gerai išminkykite.
- Tuomet faršą suplokite, dėkite į vidurį du kietai virtus nuluptus kiaušinius ir formuokite zuikį. Iš pipirų padarykite akytes, o iš lauro lapų – ausytes.
- Jį įdėkite į aliejumi išteptą kepimo formą ir pašaukite į įkaitintą iki 200 °C laipsnių orkaitę ir kepkite 50–60 minučių.
- Iškepusį atvėsinkite ir patiekite. Prapjovus dailiai matysis kiaušinis.
Velykų boba su varške
Šis tradicinis velykinis pyragas – boba, iškepa labai drėgnas, kvapnus ir be galo skanus. Kepant Velykoms bobą, tradiciškiausias priedas yra razinos, tačiau jas galima keisti džiovintomis spanguolėmis arba šviežiomis ar šaldytomis uogomis.
Jums reikės:
- 300 g miltų
- 4 kiaušinių
- 200 g sviesto (minkšto, kambario temperatūros)
- 200 g varškės, 9 %
- 150 g cukraus
- 120 g grietinės
- 100 g razinų
- 1,5 a.š. kepimo miltelių
- 1 a.š. citrinos žievelės (nebūtina)
- 1 a.š. vanilinio cukraus
Gaminimas:
- Įjunkite orkaitę kaisti iki 170 °C laipsnių (kaitinimas viršus + apačia, be vėjelio).
- Razinas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite brinkti, kol ruošite tešlą.
- Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Baltymus padėkite į šaldytuvą (reikės vėliau), o trynius šakute lengvai paplakite, kad susijungtų.
- Varškę pertinkite per sietelį arba sutrinkite elektriniu trintuvu, kad neliktų grūdelių (šis žingsnis nebūtinas, bet taip skaniau, ypač jei varškė biresnė).
- Minkštą kambario temperatūros sviestą išplakite elektriniu plaktuvu iki bus purus. Suberkite cukrų ir dar paplakite porą minučių.
- Toliau plakant per kelis kartus supilkite trynius, kaskart gerai išplakant. Per kelis kartus sudėkite varškę, kaskart išplakant. Sudėkite grietinę, vanilinį cukrų ir citrinos žievelę, dar kartą išplakite.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Šį mišinį per kelis kartus suberkite į tešlą, kaskart išmaišant, kad neliktų sausų miltų. Tešla turi gautis gana tiršta.
- Razinas gerai nusausinkite ir įmaišykite į tešlą.
- Baltymus išplakite iki standumo. Trečdalį baltymų sukrėskite į tešlą ir išmaišykite greitais judesiais. Tada sudėkite likusius baltymus ir išmaišykite jau lengvais judesiais, stengiantis, kad tešla taptų vientisa, tačiau baltymai per daug nesubliūkštų.
- Tešlą supilkite į kepimo formą. Labiausiai tinka silikoninė, tačiau, jei naudojate metalinę formą, ją pirmiausia patepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais arba miltais.
- Bobą kepkite iki 170 °C laipsnių įkaitintos orkaitės viduryje apie 50–60 min. (ar iškepė, patikrinkite įsmeigdami medinį pagaliuką į storiausią vietą – jeigu ištraukus jis sausas ir neapsivėlęs tešla, vadinasi iškepė). Orkaitę išjunkite, dureles praverkite ir leiskite bobai 15–20 min. atvėsti orkaitėje. Tada išimkite ir galutinai atvėsinkite ant grotelių.
- Atvėsintą bobą galima apipilti lydytu šokoladu ar baltu glajumi (sumaišyti cukraus pudrą su citrinos sultimis ir šlakeliu pieno arba vandens).
Sviestinis Velykų avinėlis
Tai bendra krikščionių tradicija, simbolizuojanti Kristų – sviesto avinėlis ant Velykų stalo. Šiuo sviestu labai skanu tepti juodą, kvapnią ruginę duoną ar patiekti su margučiais.
Jums reikės:
- 500 sviesto
- 1 a.š. druskos
- 2 gvazdikėlių, papuošimui
Gaminimas:
- Kambario temperatūros sviestą gerai išsukite su druska.
- Peilio pagalba suformuokite avinėlį.
- Akytes padarykite iš gvazdikėlių.
- Mediniu iešmeliu ar šakute pašiauškite kailiuką.
- Dėkite porai valandų į šaldytuvą, kad sustingtų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.